T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / MENDERES - Menderes Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ

16-06-2017

 










A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

         Elektrik-Elektronik teknolojisi alanı bugün diğer tüm alanları geliştiren, temel ve üretken bir sanayiye dönüşmüş durumdadır. Alan, bugün kendi tasarım ve teknolojilerini geliştirecek güce ulaşmıştır. Elektrik- Elektronik alanı birçok alanı etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derece katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir. Türk elektrik-elektronik sanayinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır. Sektörün sürekli gelişiyor ve kendini yeniliyor olması, dünya teknolojilerine uyum sağlamada ve yeni teknolojileri benimsemede gösterdiği çabukluk, sektörün parlak geleceğine işaret etmektedir.

         İhracat ve iç talepteki canlanmaya bağlı olarak üretimini hızla artıran sektörde, başta dayanıklı tüketim mallarında elektronik cihaz ve beyaz eşya olmak üzere, kablolar, bağlantı parçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır. Türk elektrik-elektronik sanayi, yakın bir gelecekte Avrupa pazarını da aşarak, kaliteli Türk ürünlerini, başta Amerika olmak üzere tüm dünya pazarlarında tüketicinin hizmetine sunabilecek yetenek, deneyim, girişkenlik ve azme sahiptir. Küresel pazarda lider olabilmek, ancak gelişmiş bir elektrik-elektronik sanayi ile mümkündür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

 - Bobinajcılık

- Büro Makineleri Teknik servisi

- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi

- Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

- Elektromekanik Taşıyıcılar

- Endüstriyel Bakım Onarım

- Görüntü ve Ses Sistemleri

- Güvenlik Sistemleri

- Haberleşme Sistemleri

- Otomasyon Sistemleri

- Yüksek Gerilim Sistemleri

 ( Okulumuzda Endüstriyel Bakım Onarım Dalında eğitim öğretim verilmektedir. )

 ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM ELEMANI

 Tanımı

         Elektrik-elektronik alanında, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki sistemlerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri, kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 Görevler

- DC ve AC devre çözümlerini yapmak.

- Analog devre elemanlarını seçmek.
- Lojik devreleri tasarlamak ve kurmak.
- Dâhilî ve haricî tesisatın bakım ve onarımını yapmak.
- Hassas lehimleme ve güç kaynağı işlemlerini yapmak.
- Bilgisayar ortamındaki işlemleri yapmak.
- Elektronik sistemlerin arızasını tespit etmek.
- Sistemlerin arızalarını gidermek.
- Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerini kullanmak.
- Elektrik makineleri ve kontrol sistemlerinin arızalarını gidermek.
- Dijital elektronik devreleri kurmak.
- Mikrodenetleyici ile devre dizayn edip sistemi çalıştırmak

-PLC programlama, HDMI ünitelerinin programlanmasını yapmak

 C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

            Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir. Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir. Mekanik konulara ilgili ve yetenekli, teknik resim çizme ve okuma becerisi gelişmiş alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk duygusu gelişmiş, fen bilimleri, matematik, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip kişiler olması gerekir.

            Bunların yanında, otomasyon sistemleri, endüstriyel bakım onarım, güvenlik sistemleri, görüntü ve ses sitemleri dallarını seçecek kişilerin devre tasarım yeteneği ve matematiksel konulara ilgi duyan kişiler olmaları gerekir. Elektrik tesisatları ve pano montörlüğü, elektromekanik taşıyıcılar ve yüksek gerilim dallarını seçeceklerin kapalı yer ve yükseklik fobisi olmayan, tırmanma ve uzanma gibi

bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sara ve benzeri hastalıkları bulunmayan kişiler olması gerekir.

 D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

 Endüstriyel bakım-onarım elemanları; İstihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kâğıt, gıda, tekstil, otomotiv, tıp vb.) ve işletme içerisindeki makine parkının durumuna göre, açık veya kapalı alanlarda gerekirse dar mekânlarda iş önlüğü, baret eldiven v.b kullanarak çalışırlar.

 E. İŞ BULMA İMKÂNLARI

 Endüstriyel bakım onarım elemanının, iş bulma imkânları oldukça fazladır. Kamu yada özel sektöre ait kurum ve kuruluşların elektrikle ilgili birimlerinde, elektrik santrallerinde, fabrikalarda, şantiyelerde ayrıca, güç elektroniği, PLC yazılım ve uygulamaları, ölçüm/kontrol sensör sistemleri onarımı, elektronik AC, DC sürücü (driver) üniteleri onarımı, otomasyon sistemleri bakımı, elektronik kart onarımı, endüstriyel ağlar, enstrümantasyon ve elektromekanik gibi alanlarda istihdam edilmektedirler. Kendi iş yerlerini açabilir ya da fabrikalarda bakım onarım elemanı olarak istihdam edilebilirler. Büyük ölçekli işletmeler genellikle ellerindeki standart kapsamında tanımlanan tüm görevleri yapan endüstriyel bakım-onarım elemanı istihdam ederken küçük ölçekli işletmeler özellikle cihazların ayarını yapma, baskılı devre hazırlama gibi işleri bu hizmetleri elektronik bakım-onarım firmalarından satın almaktadır.

 F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 Mezunlara Verilen Haklar ve Belgeler

1.    Alan ve dalda diploma (Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi))

2.    Ustalık ve kalfalık belgesi (Mesleki Eğitim Merkezleri)

3.    Teknisyenlik unvanı

4.    İşyeri açma belgesi

5.    EUROPASS belgesi

6.    Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge

       Elektrik Elektronik Teknolojisi mezunları Teknisyen ünvanı ile mezun olduklarından ister kamu ister özel sektörde teknik eleman olarak çalışabilmektedirler.

ÜNİVERSİTE

       2 yıllık Meslek Yüksekokullarında kendi bölümlerine devam etmek istediklerinde üniversite sınav sonucu puanlarına ek puan almakta ve aşağıdaki tabloda yer alan tüm bölümleri tercih edebilmektedirler. (Bu programlarda meslek yüksek okuluna devam eden öğrenciler, öğrenim süreleri sonunda girecekleri dikey geçiş sınavı ile belirlenen kontenjandan faydalanarak lisans programlarına geçiş yapabilirler. Lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır.)

Elektrik Elektronik Teknolojisi mezunları 4 yıllık fakülte tercih etmek istediklerinde, ilgili puanı aldıkları takdirde sayısal bölümleri tercih edebilmektedirler.

         Amerika Birleşik Devletlerinde var olan Tasarım Mühendisi, Uygulama Mühendisi ayrımı ülkemizde bulunmamaktaydı. Ülkemizde var olan uygulama mühendisi ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla 2009 yılında ülkemizde Teknoloji Fakülteleri kuruldu.

         Uygulama mühendisleri ağırlıklı olarak meslek lisesi mezunlarından oluşmaktadır. Dolayısıyla, 4 yıl meslek lisesi, 4 yıl mühendislik fakültesi olmak üzere toplam 8 yıl aynı mesleğin eğitimini görmüş, el becerisi son derece gelişmiş, yaptığı meslek lisesi ve fakülte stajları sayesinde piyasayı tanıyan, uygulamanın içinden gelen mühendis türüdür.

          Teknoloji Fakültelerinde yer alan Mühendislik alanlarından mezun olan öğrenciler hem devlette, hem de özel sektörde mühendislik fakültesi mezunu bir öğrenciyle aynı haklara sahip olarak çalışabilmektedir. Teknoloji Fakültelerinde %60 meslek lisesi mezunu kontenjanı (MTOK-Mesleki ve Teknik Okul Kontenjanı) bulunmaktadır. Ayrıca, bu fakültelerdeki mühendislik programlarının puanları da daha çok meslek dersleri görmüş olan meslek lisesi öğrencilerine uygun olarak daha düşüktür.

           Elektrik Elektronik Teknolojisi mezunu bir öğrenci mühendis olmak istediğinde tam 9 farklı mühendislik alanını tercih edebilmektedir. Bu anlamda üniversite okuyup mühendis olmak isteyen öğrenciler için Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı çok avantajlıdır.

ELEKTRİK ELEKTRONİK ALANINDAKİ MÜHENDİSLERİN ÇALIŞMA ALANLARI

 

·      Alanlarıyla ilgili serbest mühendis olarak kendi mühendislik firmasını açabilirler, 

·      Dünyaca büyük firmalarda en az 500´den fazla mühendisin bir arada çalıştığı Araştırma ve Geliştirme Merkezlerinde "arge mühendisi" olarak,

·      İlgili mühendislik firmasında "proje mühendisi" olarak,

·      Firma ve fabrikalarda herhangi bir birimde "yönetici" olarak,

·      Banka vb. gibi kuruluşlarda "yönetici" olarak,

·      Sahada ekip yönetimi için "saha mühendisi" olarak,

·      İlgili iş konusunda "tasarım mühendisi" olarak,

·      Firmalarda "yazılım mühendisi" olarak,

·      Kurulum, onarım, bakımda ekip yönetimi için "bakım mühendisi" olarak,

·      Elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinde, arıza ekipleri yönetimi için "koordinatör mühendis" olarak,

·      İşletme kaynak planlaması için "planlama mühendisi" olarak,

·      Fabrikalardan hammadde, malzeme tedarik için "satınalma mühendisi" olarak,

·      Üretimi yapılan bir ürün ya da parçasını, firma ve fabrikalara pazarlamak için "satış mühendisi" olarak,

·      Yapı denetim firmasında "elektrik mühendisi uygulama ve proje denetçisi" olarak,

·      Yapı denetim firmasında "elektrik mühendisi kontrol elemanı" olarak,

·      Yapı denetim firmasında "şantiye şefi" olarak, vs bunlara benzer görevleri yapabilirler. 

 

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

Öğretim Programları

Öğretim süresi

ÖNLİSANS

Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi

2

İş Sağlığı ve Güvenliği

2

Biyomedikal Cihaz Teknolojisi

2

Elektrik

2

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı

2

Elektronik Haberleşme Teknolojisi

2

Elektromekanik Taşıyıcılar

2

Enerji Tesisleri İşletmeciliği

2

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

2

Elektronik Teknolojisi

2

Mekatronik

2

Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği

2

Otomotiv Teknolojisi

2

Radyo ve Televizyon Teknolojisi

2

Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Teknolojisi

2

Uçak Teknolojisi

2

Dijital Oyun Tasarımı

4

Adli Bilişim Mühendisliği

4

Biyomedikal Mühendisliği

4

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

4

Enerji Sistemleri Mühendisliği

4

 

 

Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı

Öğretim Programları

Öğretim süresi

LİSANS

İmalat Mühendisliği

4

Bilgisayar Mühendisliği

4

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

4

Mekatronik Mühendisliği

4

İş Sağlığı ve Güvenliği

4

Uçak Elektrik-Elektronik

4

 










MEZUNİYET SONRASI

 

Normal liselerle kıyaslandığında meslek lisesinde Elektrik Elektronik Bölümünde okuyan bir öğrenci için;

 

1 ) Liseden sonra hemen iş hayatına atılarak Teknisyen olarak çalışabilme,

 

2 ) Liseden sonra aldıkları işyeri açma belgesi ile kendi iş yerini açabilme,

 

3 ) Üniversitede 2 yıllık Meslek Yüksekokullarına giderek Tekniker olabilme,

 

( Tekniker ünvanını alan bir öğrenci için Dikey Geçiş Sınavı ile Mühendis olabilme )

 

4 ) Teknoloji Fakültelerinde 9 farklı mühendislik alanından birini seçerek devlette veya özel sektörde mühendis olarak çalışabilme,

 

5 ) Üniversite sınavında yeterli puanı alarak Mühendislik Fakültelerinde okuyabilme imkanları vardır.

 

Ayrıca, hızla gelişen teknoloji de göz önüne alındığında Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar alanlarında yetişmiş elemana olan ihtiyacın giderek artmakta olduğu görülmektedir. Dolayısıyla mezun olduktan sonra iş bulma imkanları da oldukça fazladır. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.06.2020 - Güncelleme: 24.06.2020 12:49 - Görüntülenme: 2087
  Beğen | 0  kişi beğendi