T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / MENDERES - Menderes Belediyesi Çok Programlı Anadolu Lisesi

PLASTİK TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ

 

GENEL TANITIM

 

Plastik Teknolojisi Alanı ; Yaşantımızın her alanında vazgeçilmez bir materyal olarak karşımıza çıkan plastik ürünlerin, tasarım, üretim ve geri kazanım süreçlerini ele alan;  plastik hammaddenin nihai ürüne dönüştürülmesinde gerekli olan tüm yeterlilikleri kazandırmaya yönelik eğitim öğretim veren alandır.

 

 Alanımızın ana omurgasını oluşturan derslere bakıldığında, endüstriyel tasarımdan organik kimyaya, teknik resimden temel üretim yöntemlerine kadar çok geniş, disiplinlerarası bir müfredatın uygulandığı görülmektedir.

 

Alanımızı seçen  öğrencilerimiz öncelikle plastik ürün ve kalıp tasarımında ön koşul olacak teknik resim ve bilgisayar destekli çizim derslerinin yanında, temel üretim yöntemleri  ve talaşlı üretim konularında yoğun olarak  eğitilmektedir. Öğrencilerimiz hem endüstriyel tasarımcılığa hem de temel hacim kalıpçılığına adım atmaktadır.

 

 Alanda üst sınıflara geçerek eğitim öğretime devam edildiğinde mesleğe götüren dal dersleri  göze çarpmaktadır. Öğrencilerimiz, üst düzey ürün ve kalıp tasarımının yanı sıra, plastik üretim yöntemlerinden enjeksiyon, ekstrüzyon, film ve diğer plastik üretim makinelerinin operatörlük bilgileriyle birlikte  polimer kimya, kalite kontrol ve endüstriyel test yöntemleri konularında yetişmektedir.

 

Son sınıfa gelindiğinde ise öğrencilerimiz, haftanın 3 günü toplamda 24 saat  işletmelere gönderilmekte, Menderes ve çevresindeki organize sanayi bölgeleri ile Ege Serbest Bölgede bulunan güzide firmalarda uygulamalı staj eğitimlerini almaktadır. Bu firmaların tamamı iş sağlığı ve güvenliği ile çevre duyarlılığı bulunan ve bunu belgeleyen, öğrencilerimize faaliyet alanlarına göre en iyi eğitimi verecek düzeyde kurumsal ve alanında uzmanlaşmış kadroları bulunan fabrikalardır.

 

Alanımız öğrencilerinden üniversiteye devam etmek isteyenler için de büyük fırsatlar mevcuttur. Öğrencilerimiz istedikleri takdirde üniversitelerin mühendislik fakültelerinin Makine Mühendisliği ve Malzeme Mühendisliği programlarına, Mesleki Teknik Okullar kontenjanıyla  rahatlıkla yerleşebilmektedir. Bunun yanında 2 yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının alanında geçerli bir çok programına ek puan alarak kolaylıkla yerleşme imkanları mevcuttur.

 

Neden Plastik Teknolojisi Alanını Tercih Etmeliyim?

 

Ülkemiz plastik sektörü 1970 li yıllardan beri devamlı büyüyen nadide sektörlerden biridir. Bugün Avrupa da 2. , dünyada ise 6. sırada bulunan Türk plastik sektörü tüm kollarıyla büyümeye devam edecektir. Gerekli istihdamın yaratılması ve sektördeki kalifiye eleman beklentisi plastik teknolojisi alanını öne çıkarmaktadır. Bu da bölümümüzün menderes çevresi ve İzmir için ne denli önem arz ettiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Nitekim halihazırda mezunlarımızdan bir çoğu sektörde kalifiye operatör olarak istihdam edilmektedir. Bu sektörde çalışmak isteyen ve minimum çalışma koşullarını karşılayan her öğrencimiz için nitelikli firmalarda iş garantidir!

 

Alanda disiplinler arası bir müfredat eğitimi söz konusu olduğundan sadece plastik sektöründe değil diğer sektörlerdeki iş imkanlarından da faydalanmak mümkündür. Örneğin sadece bilgisayar destekli tasarım programlarını (CAD/CAM) kullanıyor olmak bile farklı sektörlerdeki iş imkanlarına kapıları aralamaktadır.

 

Üniversiteye geçişte bir çok geçerli meslek için ( Makine Mühendisliği, Kimya, Gıda Teknolojileri vs ) ek puan ve öncelikli yerleştirme imkanları mevcuttur.

 

Alanda bugüne kadar yapılmış ve bundan sonra da yapılması için projelendirilen yurtdışı staj imkanları ve erasmus projeleri mevcuttur. (2019 yılında 10 öğrencimiz Portekiz'e staj için gitmiştir. 2020 ve 2021 yılları için ise kabul edilmiş projeler mevcuttur, süreç beklenmektedir. )

 

Alanımız donatımı ile de sosyal sorumluluk görevlerini yerine getirerek Covid-19 salgını sürecinde alana ait 3d Yazıcılarla  sağlık çalışanlarımıza koruyucu siperlik üretimi gerçekleştirmiştir.

 

Firmalar...

 

12. sınıfta stajer olarak öğrenci gönderdiğimiz firmalardan bazıları...

 

ELDOR, LANSİNOH, TOYMAN, JAPAR, ÇAĞ PLASTİK, ASE, GEMAŞ, NESAN, MED-BAR, İMPO, ATASAN, KEÇECİ, BRN TECH, TURKMED, PEHLİVANOĞLU, EGE-YILDIZ,

 

Bu firmalardan Eldor, Toyman, Japar, Çağ, Gemaş, Nesan, Atasan, Keçeci ve Turkmed de mezun öğrencilerimiz istihdam edilmiş, halihazırda çalışmaktadırlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.06.2020 - Güncelleme: 07.04.2021 23:49 - Görüntülenme: 957
  Beğen | 0  kişi beğendi